Infocaster Event - Het Boek

Beleef het verhaal over de reis en spanningen bij zelfsturing

Op donderdag 18 april 2019 wordt het Infocaster boek over zelfsturing gepresenteerd. En jij kunt daarbij zijn! 

Programma Infocaster Event - Het Boek

15.00 uur - Ontvangst

15.30 uur - Boekpresentatie

Met veel trots presenteren we het boek over zelfsturing bij Infocaster. Een boek dat laat zien hoe balans tussen vrijheid en verantwoordelijk zorgt voor een optimaal resultaat. Of nou ja, heel vaak optimaal - en soms ook niet. Kortom, een verhaal over de reis en spanningen die komen kijken als je met een steeds verder groeiend aantal medewerkers je bedrijf he-le-maal opengooit. Tijdens de middag is ook de eerste sneak peek zichtbaar van de software waarmee elk bedrijf de financiën transparant krijgt. Een uitkomst aan stuurinformatie - en een must voor het zelfsturende organisatiemodel.

Diverse sprekers komen aan het woord om hun ervaringen te delen:

 • Joost Ramaer, auteur van 'De Geldpers', uitgeverij Prometheus (2009)
 • Sander Hoeken, oprichter van Infocaster
 • Anekdotes door medewerkers van Infocaster

16.30 uur - Gelegenheid om vragen te stellen

Over het boek, zelfsturing, financiën en alles wat je hierover ooit had willen weten. 

17.00 uur - Borrel


Wanneer en waar?

Datum: donderdag 18 april 2019

Tijdstip: 15:00 uur

Locatie: Stadsvilla Sonsbeek in Arnhem, Tellegenlaan 3, 6814 BT


Tickets Infocaster Event - Het Boek

Bright tickets

Met het Bright ticket ben jij erbij op 18 april 2019! Je hoort alle verhalen uit de mond van de hoofdrolspelers in het boek en mag uiteraard je prangende vragen stellen. Met een aantal Bright tickets koop je, naast een toegangsbewijs voor het Infocaster Event en het boek, ook een stukje Infocaster brightness.

Beschikbare Bright tickets:

 • Bright ticket - Infocaster Event 
 • Bright ticket - Infocaster Event + Infocaster boek 
 • Bright ticket - Infocaster Event met introducee + 2 x Infocaster boek (één voor jezelf, één voor een ander)
 • Bright ticket - Infocaster Event + Infocaster boek + Stekje van een Infocaster kantoorplant
 • Bright ticket - Infocaster Event + Infocaster boek + Koffiedate met Infocaster-medewerker
 • Bright ticket - Infocaster Event + Infocaster boek + Luisterboek door Infocaster medewerkers

Koop je ticket

Brighter tickets

Met een Brighter ticket, krijg je letterlijk een stukje Infocaster. We laten inzichten, kennis en een mooie herinnering bij je achter. Onze medewerkers nemen we uiteraard weer mee terug. Een Brighter ticket bevat standaard een ticket voor het Infocaster Event en het Infocaster boek. 

Beschikbare Brighter tickets:

 • Brighter ticket + Workshop Zelfsturing
 • Brighter ticket + 2 uur brainstormsessie met Caroline
 • Brighter ticket + Privé kennissessie bij jou op kantoor
 • Bright Ticket + Meet & Greet met Joost

Koop je ticket


Over Het Boek

In 2013 introduceerde Infocaster iets nieuws. Iets wat de hele organisatie op zijn kop zou zetten. Een uniek organisatiemodel, gebaseerd op zelfsturing. Bij zelfsturing komen er geen managers aan te pas; alle medewerkers praten en beslissen mee over alles. En dat is redelijk uniek. 

Dat zelfsturing uniek is, kunnen we wel heel hard schreeuwen. Maar je merkt het pas echt, als je het zelf ervaart. Bijvoorbeeld als medewerker, relatie of klant. Of als schrijver.

Auteur Joost Ramaer heeft het met eigen ogen en oren mogen zien en horen. Hij is begonnen met het schrijven van een boek over zelfsturing. Met Infocaster in de hoofdrol. Of eigenlijk ook weer niet. Het is vooral een verhaal over de reis en spanningen bij zelfsturing. Hoe kan ondernemen anders? Hoe is dit organisatiemodel ontstaan en ontwikkeld? En hoe werkt het in de praktijk? Wat zijn de keerzijden ervan en hoe ga je daar als organisatie mee om?

Door in gesprek te gaan met een tiental hoofdrolspelers is Joost gaan ontdekken wat zelfsturing inhoudt en welke invloed dit heeft op de (directe) omgeving van het bedrijf. Maar ook wat het model voor andere bedrijven kan betekenen. 

Het boek dient ter inspiratie voor iedereen die meer wil weten over zelfsturing, zowel op persoonlijk als op zakelijk vlak.

Over de auteur

Joost Ramaer is journalist en auteur. Joost is in 1986, na zijn studie rechten, begonnen als redacteur bij het tijdschrift Quote. Bij de Volkskrant is hij tien jaar lang redacteur Economie geweest en vijf jaar verslaggever Kunst. Hij verliet de krant om een boek te schrijven over PCM, uitgever van onder andere de Volkskrant en het AD: De Geldpers (2009, uitgeverij Prometheus). Na het uitgeven van zijn boek is Joost freelance journalist en schreef hij voor onder andere De Groene Amsterdammer en als columnist voor NRC Handelsblad. 


Zelfsturing - zo werkt dat

De podcast van Infocaster

#4 - Persoonlijke ontwikkeling

De vierde aflevering van 'Zelfsturing - zo werkt dat' gaat over persoonlijke ontwikkeling. Host en auteur Joost Ramaer en Infocaster-oprichter Sander Hoeken hebben het in deze aflevering over interne en externe coaching, zelfontplooiing en hoe dit bijdraagt aan een prettig dienstverband. Een leiderschapstraining als mooie ervaring? Ja hoor, zelfs als je er niet om vraagt. Maandelijks een persoonlijke APK met een coach? Check! In deze podcast-aflevering hoor je alles over het hoe én waarom van persoonlijke ontwikkeling bij Infocaster.

#3 - Hiërarchie

Wie hakt de knoop door als jij linksaf wilt slaan en je collega’s rechtsaf willen? En op grond waarvan worden beslissingen dan genomen? In aflevering 3 van de podcastserie 'Zelfsturing - zo werkt dat' hebben host en auteur Joost Ramaer en Infocaster-oprichter Sander Hoeken het over - je raad het al - hiërarchie. Over de baas zijn (op papier) en het afleren van de baas spelen. En wat als er onzichtbare hiërarchie wordt ervaren in een bedrijf waar verkondigd wordt dat er geen hiërarchie is. Over rugzakjes, broncode, ervaring, vergaderhygiëne met Piet en Hermien én nog veel meer. Je hoort het in deze aflevering! 

#2 - Ritme

Aflevering 2 van de podcastserie 'Zelfsturing - zo werkt dat' gaat over ritme. In deze podcast praten host Joost Ramaer, Infocaster-oprichter Sander Hoeken en sales kartrekker Sjoerd Reijnen over de verschillende ritmes binnen Infocaster, van vergaderritme tot reflectieritme. Over hoe ritme voor een goede workflow zorgt. Een tegenwicht voor de waan van de dag. Hoe dan? Zo dan!

#1 - Het begin

In de eerste aflevering van de Infocaster podcast 'Zelfsturing - zo werkt dat’ nemen auteur Joost Ramaer en Infocaster oprichter Sander Hoeken je mee naar het begin van de reis die zelfsturing heet. Wat is de aanleiding geweest om het helemaal anders te gaan doen? Welke bronnen zijn de inspiratie geweest voor het zelfsturende model dat Infocaster sinds 2013 in de praktijk breng? Maar ook: wanneer ben je een goed bedrijf? En wat hebben persoonlijke motivatie en open, transparante financiën hier mee te maken?


Infocaster Boek-updates

Maart 2019

15 maart 2019

Podcast-aflevering 4 is te beluisteren! Hoe bij Infocaster bijvoorbeeld ie-de-reen op leiderschapstraining gaat en er maandelijks een coach voor je klaar staat. Niet vakinhoudelijk, maar gewoon, voor jezelf. De podcast over persoonlijke ontwikkeling luister je hier. 

Februari 2019

26 februari 2019

Yes, aflevering 3 van de podcast staat online. Over de baas zijn, de baas spelen, rugzakjes, broncode en vergaderhygiëne met Piet en Hermien. De podcast over hiërarchie luister je hier. 

|

21 februari 2019

De eerste opname van aflevering 3 ging niet zoals we hadden gehoopt. Vandaag daarom poging 2: als alles goed gaat, volgende week online!

|

14 februari 2019

Laat weten of je erbij bent op 18 april, nodig vrienden uit en blijf op de hoogte van alle updates rondom het Infocaster Event en de podcast via ons Facebook-evenement.

|

8 februari 2019

Vanaf vandaag is de tweede aflevering in de podcastserie 'Zelfsturing - zo werkt dat te beluisteren! Vandaag staat ook de opname van alweer de derde Infocaster podcast op het programma. Stay tuned! 

Januari 2019

25 januari 2019

De allereerste Infocaster podcast 'Zelfsturing - zo werkt dat' staat online en is te beluisteren op deze pagina, en ook via Spotify en iTunes.   

Intussen zijn de opnames voor de tweede podcast met het onderwerp 'Ritme' in volle gang. Deze komt over twee weken online. 

Opname Podcast Ritme

|

11 januari 2019

Op het kantoor van Infocaster zijn Joost en Sander in gesprek over zelfsturing bij Infocaster. Het mooie hiervan? Dit gesprek kan je héél binnenkort zelf terugluisteren. Houd vooral deze pagina in de gaten!

December 2018

20 december 2018

Yes! Vanaf vandaag kan je tickets bestellen voor het Infocaster Event op 18 april! 

|

14 december 2018

In de Infocaster huiskamer heeft Joost vandaag Erik Eelman gesproken over zijn ervaringen met Infocaster. Erik vond computers altijd al leuk. “Eerst alleen hardware, toen ook code schrijven.” Erik begon bij Infocaster als web developer, focuste zich later op back-end.

IMG_9595 (1)

|

10 december 2018

Joost is in overleg met de uitgever over de publicatiedatum van het boek. Spannend! 

|

4 december 2018

Projectgroep Infocaster Marketing is druk bezig met brainstormen over de invulling en promotie van de boekpresentatie.

November 2018

2 november 2018

Vandaag is Joost langsgekomen om te praten met Berend. Samen hebben zij gepraat over hoe Berend bij Infocaster is terechtgekomen. Berend groeide op in een huis vol computers. Hij zat op zijn zesde al te internetten thuis en begon op zijn tiende code te schrijven. Samen met zijn vader maakte Berend een 3D milleniumklok. "Toen ging het echt rollen."

Oktober 2018

26 oktober 2018

Op 26 oktober is Joost weer op bezoek geweest om te spreken met Lissa. Zij heeft Infocaster zien groeien van een klein bedrijf naar het bedrijf dat het nu is. Zo was ze enkele jaren geleden nog "de enige alles" bij Infocaster. De enige vrouw, de enige met een hbo-opleiding in ICT, aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), en de enige die werkte voor klanten maar niet zelf programmeerde. En nu? "Erik, Sander en ik houden alle projectgroepen binnen Team Infocaster in de gaten." 

|

19 oktober

Marvin werd vandaag door Joost aan de tand gevoeld over het reilen en zeilen bij Infocaster. Tijdens zijn mbo-opleiding raakte Marvin begeesterd door computers. "Ik mocht bij Infocaster komen werken, al wisten ze niet zo goed wat ze met mij aan moesten." Hij leerde hier vooral wat hij niet kon. "Ik lees wel eens wat, en ben vooral waakzaam op: goed, jullie willen iets nieuws, maar kun je ook onderbouwen waarom?”

|

12 oktober

Peter is ex-pizzakoerier, dakdekker en barman bij Pavlov. Bij laatstgenoemde leerde hij Sander kennen. Peter hielp hem met de boekhouding van Infocaster. “Vond ik erg leuk. Veel dingen klopten niet.” Ook aan het nieuwe model niet, toen hij dat samen met Sander ontwikkelde. “Wachtend op mijn vriendin bij de manege, laptop op schoot, werkte het ineens wel. Daarna hebben we heel grote stappen gezet.”.

September 2018

16 september 2018

Joost heeft het idee voor het boek verder op papier uitgewerkt. Hij zal de komende tijd in gesprek gaan met een tiental hoofdrolspelers, en daarom regelmatig op het kantoor van Infocaster aanwezig zijn.

|

6 september 2018

Er is een gesprek geweest tussen Sander Hoeken (oprichter van Infocaster) en auteur Joost Ramaer. In dit gesprek is het idee voor een boek over het door Infocaster ontwikkelde organisatiemodel meer concreet gemaakt. Het moet een boek worden over het organisatiemodel, niet over Infocaster. Joost heeft aangegeven dat hij hier in zijn werkwijze rekening mee houdt, om zo de onafhankelijkheid te waarborgen. In het boek zal hij dit ook verantwoorden. 

Zomer 2018

Op een zomerse dag speelde de gedachte op: "Wat we doen bij Infocaster is eigenlijk wel heel bijzonder, misschien moeten we daar iets mee doen. Onze kennis over en ervaringen met zelfsturing kunnen anderen wellicht verder helpen. Laten we dit gaan delen!"

Koop je ticket