Wat doen we: Mobile

Let's make mobile experiences brighter

Als één van de eerste webbouwers adviseerden wij onze klanten om zo veel mogelijk sites geschikt te maken voor mobiele apparaten. Zo zijn we, waar mogelijk, al in 2008 van Flash afgestapt. Daarmee maakten we het mogelijk dat bezoekers met een smartphone - en later een iPad - een site kunnen bezoeken. Omdat bezoekers er vanuit gaan dat dit kan.

De meeste grote organisaties hebben de afgelopen jaren in plaats van een mobiele webstrategie voor apps gekozen. En hoewel apps voor bedrijven als Facebook, Instagram en Twitter van levensbelang zijn, vinden wij dat apps voor de meeste bedrijven weinig waarde toevoegen. Sterker nog, al vanaf het begin adviseren we het grootste deel van onze opdrachtgevers niet in apps te investeren, maar om een mobiele strategie te ontwikkelen.

Vraag en antwoord

Wat betekent het als jouw klanten mobiel zaken willen doen? Kunnen we dezelfde dienst blijven leveren, ook als mensen onderweg zijn? Kunnen we juist meerwaarde creëren door mobiel diensten te verlenen?

Pas als je antwoord op die vragen hebt, kan je gestructureerd bedenken wat je met technologie kan doen. En dan zijn er grofweg drie technische scenario’s mogelijk:

1) Responsive design

Een betrekkelijk nieuwe technologie om websites in één keer geschikt te maken voor alle schermgroottes is responsive design. Bij responsive design wordt de inhoud van een pagina, afhankelijk van de schermgrootte van de bezoeker, anders weergegeven. Zo kan een organisatie simpelweg één site onderhouden, waarbij de informatie van de pagina telkens geoptimaliseerd wordt voor iedere toepassing.

Een goed voorbeeld van responsive design is onze eigen website, waarbij de pagina’s voor zowel computer, iPad als smartphone geschikt zijn.

2) Specifieke mobiele webontwikkeling

Soms volstaat het niet om mobiel dezelfde informatie en diensten aan te bieden als op de gewone website. Zo heeft een bezoeker van een dierentuin heel andere informatie nodig wanneer hij of zij in het park is, dan wanneer thuis op de bank bezoekersinformatie wordt opgevraagd.

Met een zogenaamde ‘customer journey’ - of in gewoon Nederlands: klantreis - onderzoeken we of de behoeften van een bezoeker veranderen op het moment dat ze een website mobiel bezoeken.

Sceptisch over de mogelijkheden van mobiele websites? Zelfs een bedrijf als The Financial Times is al in 2011 gestopt met het ontwikkelen voor de Apple App store. Meer hier.

3) Native apps

Wanneer het de bedoeling is dat je continu met bezoekers in verbinding staat, zoals bij Facebook, of dat mensen makkelijk video’s en plaatjes moeten kunnen uploaden naar jouw website (als je Instagram bent bijvoorbeeld), dan kan een app zin hebben.

Gave diensten die gebruik maken van het kompas, bewegingssensoren, de camera, en bijvoorbeeld opgeslagen bestanden zijn bijna alleen “native” te ontwikkelen. Daarvoor volstaat een mobiele website niet, maar is een native app nodig. Realiseer je wel dat je per platform (Windows, Apple, Android en Blackberry) een app moet ontwikkelen.

Genoeg gelezen? Let's brighten up your mobile sites & apps.